Savjeti se mogu podijeliti u nekoliko kategorija: sprečavanje štete, čišćenje nakita i čuvanje nakita. Na sve tri treba obratiti posebnu pažnju kada je u pitanju održavanje nakita u toplim vremenskim uvjetima.

Prije nego što uopće dođete u priliku da nehotice oštetite svoj nakit, imajte na umu ove savjete, pogotovo ako vaši ljetni planovi uključuju boravak na otvorenom i uz vodene površine.

IZBJEGAVANJE ŠTETNIH UTJECAJA

1. Izbjegavajte nošenje posebno osjetljivih komada nakita na plaži.

Sigurni smo da na plaži želite pokazati svoju novu narukvicu s cirkonima, no ipak je najbolje da ju ostavite na sigurnom prije odlaska na plažu. Vlaga, sunce, znoj i proizvodi za sunčanje predstavljaju opasnost za nakit i trebate ih biti svjesni ako se odlučite za nošenje nakita na plaži.
• Pijesak: iako je pod nogama mekan i ugodan, pijesak sadrži gruba zrnca i kamenčiće koji mogu oštetiti nakit ako se nađu između kože i komada koji nosite.
• Sol i voda: morska voda izlaže nakit većoj opasnosti od vode i slavine, a modni nakit nije namijenjen nošenju pri kupanju bilo koje vrste. Voda (posebice slana voda) može izazvati tamnjenje i koroziju nakita, ovisno o vrsti metala od kojeg je izrađen.
• Izlaganje suncu: iako je izlaganje suncu često neizbježno bez obzira na to kamo ste krenuli, a boravak na plaži podrazumijeva sunčanje, zrake sunca na moru su posebno jake i nakit zbog njih može izblijediti, a cirkoni izgubiti sjaj.
• Krema za sunčanje: nakit i krema za sunčanje nisu dobra kombinacija. Preskakanje kreme za sunčanje na plaži ne dolazi u obzir, no postoji mogućnost da ćete mazanjem kreme na tijelo zahvatiti i nakit, što stvara masni film zbog kojeg nakit također može potamniti i izgubiti svoj sjaj.

2. Držite svoj nakit izvan doticaja s klorom.

S dolaskom ljeta dolazi i neodoljiva potreba za kupanjem u bazenu, ali učinit ćete uslugu i sebi i svojoj kolekciji nakita ako nakit skinete prije kupanja u bazenu. Klor je posebno poguban za nakit – kao što je sol iznimno štetna za metale, klor je također korozivan za većinu metala. Dugotrajno izlaganje nakita štetnim tvarima poput klora u najboljem slučaju može dovesti do promjene njegove boje ili gubljenja sjaja, a u najgorem slučaju do pucanja nakita.

3. Skinite prstene prije kupanja u hladnoj vodi.

Kada je tijelo uronjeno u hladnu vodu, prsti se neznatno sužavaju i prsten lako može iskliznuti s prsta. Zbog toga je prije kupanja najbolje skinuti prstene.

ČIŠĆENJE NAKITA

Nakit je skloniji oštećenjima tijekom ljetne sezone nego u bilo koje drugo doba godine, prvenstveno zbog tekućina kojima su metali izloženi. Znoj, losioni, kreme za sunčanje i, naravno, voda i more neizbježan su dio ljetnog iskustva.

Dugotrajno izlaganje znoju može ozbiljno oštetiti vaš nakit, stoga ga je potrebno obrisati nakon nošenja. Pritom pazite da za brisanje nakita koristite samo krpu za poliranje, a ne npr. ručnik, jer rezbareni i ukrasni dijelovi nakita mogu zapeti u tkanju ručnika i oštetiti se.

ČUVANJE NAKITA

Nakit treba pravilno pohranjivati tijekom bilo kojeg godišnjeg doba kako ne bi pretrpio štetu dok se ne koristi. Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno čuvanje nakita.

1. Nakit čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Tijekom ljetnih mjeseci nakit je izložen svjetlosti i toplini pa ga je, nakon povratka kući, potrebno spremiti na tamno i hladno mjesto. Sunčeva svjetlost može izazvati gubitak boje ili čak iskrivljavanje i svijanje metala. Kada ga ne nosite, nakit spremite na hladno i tamno mjesto kako biste spriječili njegovo trošenje i oštećivanje.

2. Koristite sredstva za upijanje vlage.

Ako ne možete kontrolirati vlažnost prostorije u kojoj se nalazi vaš nakit, nakit čuvajte sa sredstvima koja izvlače vlagu i sprečavaju tamnjenje nakita. Dobar su primjer silicijevi paketići koji dolaze u kompletu s novim cipelama ili torbama. Oni će izvlačiti vlagu iz okoline i na taj ćete način spriječiti njegovo potamnjivanje i hrđanje.

3. Svaki pojedini komad nakita čuvajte odvojeno.

Slično kao što pijesak može oštetiti vaš nakit, ukrasno kamenje može nanijeti ozbiljnu štetu komadima nakita, stoga je dobro da pojedinačne komade pohranjujete odvojeno. Poželjno ih je čuvati u zasebnim kutijama za nakit obloženima tkaninom. Tako će svaki pojedini komad biti temeljito zaštićen.

NOŠENJE NAKITA LJETI – DA ILI NE?

Ljeti svi želimo da naše odjevne kombinacije budu trendi i blistave. Bez obzira na to gdje se nalazimo, jasno je da svi želimo izgledati najbolje. Nema boljeg načina za to od uklapanja modnih dodataka u ljetne odjevne kombinacije.

Ako tražite komade koji će nadopuniti Vaš ljetni izgled, Satovi.com su pravo mjesto za Vas. Uz pravilnu brigu o nakitu i pridržavanju naših savjeta, sigurni smo da će Vaše ljetne kombinacije biti neodoljive.

Želite pogledati kompletnu ponudu nakita?

POSJETITE WEB SHOP